Sommarens käpphäst-projekt

Skolbarnen på Hattstugan får göra egna käpphästar och Astrid som inte ska gå kvar på Hattstugan utan börja Bromma Montessori istället var lite besviken över att missa det. Astrid vädjade till sin mor att hon också skulle få göra en käpphäst och självklart kunde hon inte säga nej.

Steg 1 var att få tag på en ull-socka i storlek 38 som skulle utgöra hästens huvud och självklart skulle den vara hemstickad.

Garn och stickor fanns på Ica i Viken och det var bara att sätta igång.

Steg 2 var att få tag på ull som sockan kunde fyllas med. På Koppartorp finns massor av fina får, så vi ringde dit och frågade om de hade någon ull som de kunde avvara till oss. Det kunde de självklart och en dag dök Helene upp med två stora säckar upp som hon sade att vi kunde få. Vi fyllde några kassar med ull. Den var orensad och full av gräs och bajs, så det var bara att sätta igång att rensa ullen (från bajs!).

Steg 3 var att tvätta ullen. Ullen tvättades försiktigt i ljummet vatten i badkaret hemma med några droppar diskmedel i som skulle lösa upp lite av smutsen utan att förstöra ullen.

Vi sköljde sedan ullen försiktigt i ljummet vatten med några droppar ättika i som skulle ge ullen rätt ph-värde.

Steg 4 var att torka ullen. Vi lade ut ullen på stora dukar i gräset i trädgården och hoppades på att vinden inte skulle ta den.

Steg 5 var att karda ullen. Kardor var inte helt lätta att få tag på men vi lyckades få låna ett par från Lisa på Hattstugan.

Det tog ganska många timmar att karda ullen men när det är sommar och sol, är det trevligt att sitta ute och pyssla i solen.

Det var inte helt lätt att få in tekniken, men det gick lättare och lättare.

Steg 6 var att fylla den stickade sockan med den kardade ullen. Astrid hade tur att Karin var på besök och kunde hjälpa till.

Karin höll och Astrid fyllde och fördelade ullen jämnt i sockan.

Det gick åt enorma mängder ull att fylla sockan, men vi hade hört att sockan skulle stoppas hårt för att bli bra.

Steg 7 var att köpa en pinne som kunde utgöra kroppen. Astrid slipade pinnen med slippapper så att den skulle bli len och fin. Vi monterade sedan den stoppade sockan på pinnen. Detta gjorde vi genom att vira lite band rund sockan och sedan tog pappa fram borrmaskinen och drog i lite skruvar så att hästens huvud skulle sitta stadigt.

 

Steg 8 var att fixa till hästen så att den skulle se ut som en häst, sminkning med andra ord. Det var i detta steg som Astrid lade ner mest tid. Det var öron som skulle sys ihop, fyllas och sys på hästen. Självklart skulle öronen vara rosa.

Det var ögon som skulle broderas på. Helst skulle de vara rosa, men Astrid gick med på att göra dem blå.

Och det skulle det knytas på man på hästen och här var det inget snack om vilken/vilka färger som gällde. Rosa!

Sist men inte minst, tvinnade Astrid långa garn-remsor som syddes ihop till grimma och tyglar till hästen.

En lycklig Astrid med sin nytillverkade häst som genast döptes till Rosalinda.

Äntligen klar!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *